diumenge, 6 d’abril del 2008

La tercera Via

La tercera via, col·lecció Llibres a l'abast número 336 Edicions 62, publicat l'any 1999, en anglès 1998, amb el subtítol la renovació de la socialdemocràcia.

Ara fa uns 10 anys vaig seguir amb molta il·lusió, els temes relacionats amb els temes de la tercera via, que va impulsar en Tony Blair, fonamentat en el seu ideòleg Anthony Giddens, Tot aquest material volia posar al dia el “laborisme britànic” i que en Tony Blair, va aplicar, sense massa soroll. L'històric procés de Pau a Irlanda, molt i molt lluny del “bunyol” d'en Zapatero al país basc (algun dia també en parlaré). Com deia en Tony Blair va apostar, per reforça valors “clàssics” la família tradicional, la disciplina a les escoles, el centrime radical, el liberalisme econòmic, l'autoritat dels pares, l'esforç personal, etc. i això va fer-ho proclamant-se d'esquerres, sense que li caiguessin els anells.

Gràcies a aquesta visió, avui el partit laborista anglès, segur que té molts errors però, està més preparat per fer front als nous reptes de la societat, va saber quan calia, posar-se al dia. Va saber fugir del discurs demagògic, que aquí encara alguns practiquen, va saber frenar la política de barra lliure per tothom.

Però crec que poc a poc, els models aportats pel nou laborisme, l'esquerra els anirà incorporant com aquell qui no vol la cosa. Serà com el tema de l'aigua, no al transvasament, jua, jua,jua.. I que com va dir Tony Blair, en política s'ha de posar l'intermitent a l'esquerra i girà a la dretà. Com ja comencen a fer molts.

Entre moltes coses interessants, En Giddens, escriu sobre la confiança dels ciutadants i diu el següent : “.. I no es tracta només d'una pèrdua de confiança en el polítics, la mateixa actitud la troben en vers altres figures de l'autoritat, com ara la policia, els jutges o els metges” (pàgina 60), jo crec que també podríem afegir-hi altres col·lectius que segur tots tenim al cap (mestres, capellans, etc,)

Crec que llegir en Giddens és un bon exercici de reflexió. Per cert va anar Barcelona a presentar el seu llibre la meva sorpresa va ser el lloc. No va anar a la seu del PSC-PSOE , ni a la de Inciativa per Catalunya, no la presentació va venir lloc a la Funció Ramon Trias Fargas de Convergència Democràtica de Catalunya. On ell va trobar-s'hi molt bé, com és lògic.