divendres, 24 d’octubre del 2008

Jaume Marquilles / Marquillas


L'origen del cognom Marquilles original i Marquillas castellanitzat, és el mateix, existeix una branca de família, amb diferent manera d'escriure el cognom, però en definitiva és el mateix. És un cognom força estès cap a les comarques de Lleida, a poblacions com Guissona, Tàrrega, Els plans de Sió, etc. Tot i que no és molt freqüent a casa nostra, tampoc és estrany. Pel que sembla prové de la Catalunya Nord, avui França. Aquest cognom surt ja el segle XIV, ja està documentat a casa nostra.

El més conegut és Jaume Marquilles (Barcelona, c. 1368-?, 1451) Juris-consultó català. Vicari general de Vic (1428) i vicecanceller de Martí el Humà. Va escriure “Comentaria super Usaticis Barcinonae” (1505), va dirigir els consellers de Barcelona. Això no sé si seria el Carod de l'època, com a mínim per l'honor familiar, espero que ho fes més bé que aquest pallasso d'esquerra. Però pel que es veu, en el camp de dret català surt moltes vegades

A Barcelona tenim la Plaça de Marquilles (Barcelona ciutat, i Sabadell) Dedicada a la distingida família catalana. En són importants representats: Jaume Marquilles (Barcelona 1368 - 1451). Jurista. Amplià els Usatges (1448). Pere Marquilles, conseller el 1473. Bernat Marquilles, conseller el 1475.

Esperem poder continuar tres segles més, com a mínim.