dimarts, 29 de setembre del 2009

Un pas més cap al precipici

Espereu Ara bé l'ACUT.

Felicitats als governs socialistes per aquesta nova victòria :
Si primer va ser la lluita contra L'atur, baixar fins a sota terra els nivells l'ensenyament, deixar les pensions amb imports simbòlics, enfonsar els salaris, pujar la llum, pujar el telefon, incrementar l'IVA, etc.. I Ara la sanitat !!
Les dades de l'informe són de l'any 2005. Avui molt segurament quedaríem els últims amb diferència.

La sanitat de l'Estat, a la cua de tot Europa
Suspèn en atenció 'online' i respecte pels drets dels pacients. Té el mateix nivell que els països de l'Est, segons alerta la UE

Pitjor que Hongria, Xipre, Estònia o la República Txeca i, òbviament, a anys llum d'Holanda, Dinamarca o la veïna França. La sanitat de l'Estat espanyol és a la cua d'Europa, al mateix nivell que els països de l'Est, i ocupa la posició 21 del rànquing de satisfacció que ahir van presentar la consultoria Health Consumer Powerhouse i la Comissió Europea. Sense diferenciar el sistema de salut català de l'andalús o el madrileny, l'informe alerta que "la sanitat espanyola es deteriora any rere any" i que "encara cal pagar-se la medicina privada si es busca l'excel·lència".Espanya encara cau tres posicions més respecte a l'any passat en aquest informe anual que la consultoria elabora des del 2005 basant-se en 38 indicadors, com ara els drets del pacient i la informació que rep, l'atenció mèdica a través d'internet, les llistes d'espera, els resultats del tractament i l'accés als medicaments.Aquest cop ha rebut 630 punts dels 1.000 possibles, mentre que la sanitat holandesa es manté líder amb 875. I el que és més greu és que l'Estat treu mala nota en "categories que són fàcils de millorar", com són els serveis online i el respecte pels drets del pacient, segons va lamentar ahir a Brussel·les el director de l'estudi, Arne Björnberg.Afavorir la privadaAquesta "incapacitat de millorar l'accés als serveis i millorar la qualitat del sistema" ha provocat "el gran desenvolupament del sector privat en els últims anys", denuncia Björnberg, que reclama "canvis dràstics" perquè no s'obligui els malalts a pagar-se un metge privat si volen un tractament com cal i a temps. Health Consumer Powerhouse no ofereix dades específiques per a Catalunya, tot i tenir un sistema sanitari diferenciat del de l'Estat.Bulgària i Romania, els darrers socis de la UE, són els últims classificats, amb 448 i 489 punts, mentre que Islàndia, Suïssa i Noruega, que no formen part del club, ocupen la tercera, la cinquena i la desena posició, amb 811, 788 i 740 punts, respectivament. Espanya està just al mateix nivell que Croàcia, candidata a adherir-se a la UE.El ministeri espanyol de Sanitat es va afanyar ahir mateix a treure importància a l'informe al·legant que veu la sanitat "no com un dret, sinó com un negoci, com un bé de consum" i "no té en compte la universalitat dels serveis ni si són de pagament o de copagament". I la Federació d'Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública va acusar la consultoria autora de la comparació de tenir interessos en la privatització de la sanitat i d'afavorir les clíniques privades.