divendres, 17 de juliol del 2009

Nou finançament de Catalunya

Xavier Sala i Martin :

Diari digital e-noticies :

L'economista Xavier Sala i Martín relata en un article publicat a La Vanguardia un "còmic episodi de Astérix el Galo", i compara aquest episodi amb l'acord sobre el nou model de finançament. Diu que aquest episodi "em va venir al cap l'altre dia mentre veia els líders del nostre Govern celebrar la nova proposta de finançament per a Catalunya com un èxit espectacular. Un cop llegides les 76 pàgines del text oficial del Consell de Política Fiscal i Financera, no estic tan segur que l'èxit sigui tant".
Afirma que "el document no concreta ni una sola dada. Cal ser, doncs, prudents i esperar a veure si els números que s'estan publicitant s'acaben concretant o si, una vegada més, el govern de Zapatero ha fet pilotes fora, perquè no es veurà que ha mentit fins d'aquí a uns anys".
També es refereix després a l'anunci que Catalunya quedarà per sobre de la mitjana estatal després de realitzades les corresponents redistribucions, i assegura que "aquest èxit no apareix per cap part en el document oficial".Sobre el principi d'ordinalitat que s'estableix en l'Estatut de Catalunya, Sala i Martín indica en l'article que es tracta que "si Catalunya és la tercera comunitat que produeix més PIB de l'estat, Catalunya hauria de seguir sent la tercera més rica una vegada fetes les redistribucions pertinent ". Afegeix que, no obstant això, "la nova proposta de finançament no garanteix en cap moment que aquest ordre es mantin