dimecres, 20 de maig del 2009

Allò que deiem ......



Fa pocs dies que comentava que calia començar les reformes,urgents en matèria com ara el mercat laboral (per cert jo mai, he plantejat l'acomiadament lliure, tal com algú entén), va semblar, que per un moment el PSOE, va veure la llum, però finalment el pànic als sindicats, pel que sembla tenen més poder que el govern, a deixat en no res els compromisos. Ara el discurs de sempre, i com si fos Nadal, el govern ens ven Fum, fum, fum.....




El PSOE ha decidit fer marxar enrere en l'esmena que aquest dilluns a la nit havia pactat amb CiU per incloure en el diàleg social qüestions com la dualitat del mercat de treball, els "problemes" de la negociació col•lectiva i el paper de les empreses de treball temporal en les polítiques actives de treball.

Aquesta resolució, que s'havia de votar aquesta tarda en l'última jornada del debat sobre política general, havia estat interpretada per CiU com una porta oberta a la reforma del mercat laboral. El grup socialista al Congrés, però, ha decidit que votarà en contra de la resolució perquè creuen que CiU ha fet una interpretació "esbiaixada" del text que qüestiona el diàleg social, i no té res a veure amb la postura del govern espanyol. A més, l’esmena pactada dilluns havia provocat la indignació d'IU-ICV, que ha amenaçat els socialistes de retirar-los el suport si no rectificaven.

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, considera que els socialistes se n'han desdit perquè Zapatero "és presoner dels sindicats" i ha lamentat la decisió del PSOE perquè els que en sortiran més perjudicats seran els joves i els treballadors temporals. Per la seva part, el PSOE continua negociant contra rellotge per poder tirar endavant diverses de les mesures presentades per Zapatero durant el debat de política general de la setmana passada.
El PIB espanyol cau un 3% al 1r trimestre, per sobre la previsió.

El principal responsable d'aquesta davallada històrica de l'economia espanyola és la inversió de les empreses, que s'ha desplomat un 13 per cent en un any, i la caiguda del consum de la llar
La crisi de l'economia espanyola és pitjor del que s'havia anunciat. El producte interior brut ha caigut un 3% al primer trimestre en relació amb el mateix període de l'any passat, i un 1,9% respecte al trimestre anterior. Aquesta xifra supera en una dècima les dades del PIB avançat publicades la setmana passada. Segons les dades facilitades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el principal responsable d'aquesta davallada històrica de l'economia espanyola és la inversió de les empreses, que s'ha desplomat un 13% en un any, mentre que el consum de les famílies ha caigut més d'un 4%.Per sectors, el que va pitjor és la indústria, amb una reculada d'un 10%, seguit de la construcció, que ha caigut un 8%.Pel que fa a l'ocupació, ha baixat un 6% en un any, percentatge que suposa que en un any s'han perdut 1,147 milions de llocs de treball. La més moderada d'Europa. No obstant, la caiguda de l'economia de l'Estat espanyol ha estat més moderada que la mitjana de la zona euro, que disminueix en el mateix període un 4,6%, i en relació amb el conjunt de països de la Unió Europea, on la taxa interanual del primer trimestre ha quedat fixada en el 4,4%.Àustria és un dels únics països que registren un deteriorament menys intens que l'economia de l'Estat espanyol, amb una caiguda d'un 2,9%. El principals països de la Unió Europea registren caigudes per sobre de la de l'Estat espanyol: Alemanya, -6,9%; Itàlia, -5,9%; Regne Unit, -4,9%; Holanda, -4,5%, i França, -3,2%.